Hoe voorkom je fouten in de aangifte?
Hoe voorkom je fouten in de aangifte?
17 februari 2023 

Hoe voorkom je fouten in de aangifte?

Het is weer aangiftetijd dat betekent dat er de komende maanden weer een groot aantal aangiften zullen worden ingediend. Vorige week ging ik onder meer in op de uitnodiging en de termijn. Deze week meer over de inhoud van de aangifte. 

 Hoe voorkom je fouten?

 Aangifte indienen

Het is een open deur maar word je uitgenodigd om aangifte te doen, dien de aangifte dan ook daadwerkelijk in. Ook als de indieningstermijn al is verstreken.

Een aangifte moet volgens de wettelijke regelgeving stellig, duidelijk en zonder voorbehoud worden gedaan. Doe je geen aangifte terwijl je daarvoor wel bent uitgenodigd dan voldoe je daar dus niet aan.

Dien je de aangifte niet in terwijl er wel inkomen is genoten waarover belasting moet worden betaald dan breng je jezelf ook nog eens in een hele lastige bewijspositie. De Belastingdienst krijgt dan veel ruimte om te heffen.

 Administratie 

De aangifte van een ondernemer is gebaseerd op de administratie. De kwaliteit van de administratie bepaalt dus de kwaliteit van de aangifte. Is je administratie niet volledig dan is je aangifte dat ook niet volledig.

De administratie moet verder ook binnen een redelijke termijn controleerbaar zijn. Daarvoor is geen vaste termijn. Of een administratie binnen een redelijke termijn controleerbaar is, hangt onder meer af van de omvang van de onderneming en de branche waarin wordt gewerkt.

Hoe voorkom je fouten in de aangifte?

-Zorg ervoor dat de administratie is geautomatiseerd. Het handmatig bijhouden van een administratie, bijvoorbeeld in Excel, leidt al snel tot fouten.

-Fouten in de administratie en in de aangifte zijn vaak het gevolg van slordigheid en gebrek aan kennis. Laat je goed informeren over de van toepassing zijnde regelgeving.

-Houdt zakelijke- en privé kosten gescheiden. Gebruik hiervoor afzonderlijke bankrekeningen.

-Vermijdt contante geldstromen. Het bijhouden van een kasadministratie is niet moeilijk maar vergt discipline en daar gaat het vaak fout. Een gebrekkige kasadministratie heeft vaak grote gevolgen voor de belastingheffing.

-Werk goed samen met je adviseur of boekhouder. Er worden ook fouten gemaakt omdat de adviseur niet op de hoogte is.

Meer weten?

Iedere vrijdag deel ik per mail een wekelijkse update van het formele belastingrecht. Vind je het leuk om deze updates te ontvangen? Meld je dan aan via deze link.

Meer over de verplichtingen die ondernemers hebben vind je ook in mijn boek ‘Winnen van de belastingdienst? Doe je zo!’. Meer weten over het boek klik dan op de link Winnen van de belastingdienst.

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen