De top 5 van best gelezen blogs van 2024
Het afgelopen jaar heb ik de ontwikkelingen in het formele recht gedeeld in wekelijkse artikelen. Deze week een terugblik waarin ik de meest gelezen artikelen in 2024. Graag neem ik je mee langs deze ontwikkelingen, met een korte samenvatting en een handige link zodat je ze meteen kunt herlezen of mocht je het gemist hebben alsnog lezen.
Aan welke voorwaarden moet bij een ambtshalve vermindering inkomstenbelasting worden voldaan?
Dit artikel is inmiddels een’ all-time favorite’ en is sinds de plaatsing in maart 2023 bijna iedere maand een van de meest gelezen blogs. De belangrijkste voorwaarden zijn: 1) dat het verzoek op tijd wordt gedaan, binnen 5 jaar en 2) dat het niet naar aanleiding van nieuwe jurisprudentie wordt gedaan.
Deze voorwaarden gelden nog steeds, al is er bij de toetsing van de tweede voorwaarde wel iets meer ruimte ontstaan. Soms is jurisprudentie niet aan te merken als nieuwe jurisprudentie in de zin van art. 45aa van de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 (zie de blog: Ambtshalve vermindering inkomstenbelasting: ‘Wat is nieuwe jurisprudentie?’.
https://www.taxstudio.nl/ambtshalve-vermindering-inkomstenbelasting-wat-is-nieuwe-jurisprudentie/
Hoe moet het evenredigheidsbeginsel worden getoetst?
Toetsing van het evenredigheidsbeginsel is niet eenvoudig. Hoe moet worden getoetst hangt mede af van wat er aan het evenredigheidsbeginsel wordt getoetst, een wet in formele zin, materiële wetgeving of een daarop gebaseerd besluit. Steeds moet worden bekeken welke toets moet worden aangelegd.
https://www.taxstudio.nl/hoe-moet-het-evenredigheidsbeginsel-worden-getoetst/
Rechtbank schrapt 8% rente: Houdt dat stand?
In deze zaak toetst de rechtbank de hoogte van de belastingrente aan het evenredigheidsbeginsel. Het gaat hierbij om toetsing van materiële wetgeving aan het evenredigheidsbeginsel. Het toetsingskader dat de rechtbank toepast, is volgens mij juist maar ik vraag me af of toetsing aan dat kader klopt.
https://www.taxstudio.nl/rechtbank-schrapt-8-rente-bij-de-vennootschapsbelasting-houdt-dat-stand/
Kun je ervoor kiezen om zzp’er te zijn?
Er is behoorlijk wat onrust ontstaan na de aankondiging van de Belastingdienst om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Want wanneer is daarvan sprake? Dat is niet altijd even duidelijk, omdat het antwoord op de vraag of iemand ondernemer is, hangt af van de feiten en omstandigheden van het geval. Het is niet helemaal ongewis, er zijn wel wat richtlijnen. De Belastingdienst zal zich bij de handhaving primair richten op werkgevers/opdrachtgevers. Zeer recent werd bekend dat de Belastingdienst het eerste jaar geen boetes zal opleggen.
https://www.taxstudio.nl/kun-je-ervoor-kiezen-om-zzper-te-zijn/
Directeur BV krijgt boete voor feitelijk leidinggeven: Is dat terecht?
Het Hof besliste in deze zaak dat de directeur terecht een boete wegens feitelijk leidinggeven had gekregen. Naast de beboetbare gedraging moet de inspecteur ook de rol van de beboetbare bewijzen. Deze uitspraak laat duidelijk de stappen zien die moeten worden getoetst bij het opleggen van een boete aan een directeur.
https://www.taxstudio.nl/directeur-bv-krijgt-boete-voor-feitelijk-leidinggeven-is-dat-terecht/
Blik terug én vooruit
Met deze top 5 van best gelezen artikelen uit 2024 sluit ik het jaar af. Dank je wel voor je betrokkenheid en graag tot volgend jaar.
Wil je iedere vrijdag de blog als eerste ontvangen? Meld je dan aan via deze link