Boete gekregen? De Hoge Raad helpt een handje
Boete gekregen? De Hoge Raad helpt een handje
Wat is er aan de hand?
Je krijgt een boete voor het opzettelijk doen van een onjuiste aangifte. Misschien denk je dit gaat mij niet gebeuren. Ik heb een boekhouder en die doet mijn aangiften op tijd. Harstikke mooi natuurlijk maar dat biedt geen garanties, helaas.
Een boete wordt vaker opgelegd dan gedacht maar ook als je denkt dat gaat mij niet gebeuren, is het toch handig om te weten wat je kunt doen.
Wat kun je beter niet doen?
Eerst maar even wat je beter niet kunt doen. Veel ondernemers hebben de neiging om te gaan uitleggen hoe het zit. Vol in de emotie wordt dan uitleg gegeven. Heel begrijpelijk maar niet de oplossing. Mijn advies: doe dat vooral niet. Niet omdat het verhaal niet belangrijk zou zijn, absoluut wel maar omdat zo ongericht de wereld in te schieten? Dat vind ik niet zo handig.
Wat dan wel?
Je moet eerst weten hoe het zit. Waarom krijg je nu precies die boete? Het is aan de Belastingdienst om dat uit te leggen en het bewijs daarvan te leveren. Dus in plaats van jouw verhaal de wereld in te schieten, kun je beter even achteroverleunen en afwachten waarmee de Belastingdienst komt. Dan blijkt het voor de Belastingdienst vaak helemaal niet zo eenvoudig te zijn om die boete te bewijzen.
De Hoge Raad heeft daar in april nog een schepje bovenop gedaan door de bewijslast voor de Belastingdienst te verzwaren.[1] Een zware bewijslast die eerder alleen belastingplichtigen trof en dat is bepaald geen feest. Ik ben benieuwd hoe de Belastingdienst daarmee om zal gaan.
Wil je meer weten over boetes of het bestrijden daarvan? Neem gerust contact met mij op via 020 244 1622 of via info@taxstudio.nl.
[1] HR 8 april 2022, nr. 20/02638, ECLI:NL:HR:2022:526.