Mogen belastingaanslagen via MijnOverheid bekend worden gemaakt?
Deze vraag kwam aan de orde in een zaak van het Hof Den Haag over de kosten van de aanmaning en – de betekening van het dwangbevel (Hof Den Haag, 23 oktober 2024, nr. 24/179 t/m 24/183), ECLI:NL:GHDHA:2024:2091 ).
Casus
In deze zaak had belanghebbende in de periode januari 2022 tot en met juni 2022 een aantal naheffingsaanslagen parkeerbelasting opgelegd gekregen.
De gemeente had deze naheffingen in de berichtenbox van MijnOverheid geplaatst. Omdat betaling uitbleef, heeft de gemeente eerst aanmaningen verstuurd en daarna dwangbevelen per post betekend.
De procedure heeft betrekking op de in rekening gebrachte kosten.
Beslissing Hof Den Haag
Het Hof beslist dat uit de door de Gemeente overgelegde schermprints blijkt dat de naheffingsaanslagen in de berichtenbox van belanghebbende op MijnOverheid zijn geplaatst.
Dat belanghebbende geen notificaties hiervan per mail heeft ontvangen, komt volgens het Hof voor rekening en risico van belanghebbende. Hij had dat aan kunnen zetten of regelmatig de inhoud van zijn berichtenbox moeten checken.
Het Hof had niet veel woorden nodig om te beslissen dat de naheffingsaanslagen via deze weg rechtsgeldig bekend waren gemaakt.
Welke wet- en regelgeving is van toepassing?
Uitgangspunt is dat besluiten, zoals belastingaanslagen bekend worden gemaakt door toezending of uitreiking (art. 3:41, lid 1, Awb). Besluiten mogen elektronisch bekend worden gemaakt als de geadresseerde kenbaar heeft gemaakt dat hij via die weg voldoende bereikbaar is (art. 2:14, lid 1, Awb).
Is met het aanvinken van de instanties in de berichtenbox van MijnOverheid kenbaar gemaakt dat de geadresseerde via die weg voldoende bereikbaar is?
Volgens de rechtbank en het Hof in de bovenvermelde zaak wel. Ik heb niet veel rechtspraak over dit onderwerp kunnen vinden. Uit de rechtspraak die ik vond, volgt ook dat bekendmaking via de berichtenbox kan plaatsvinden.
Zie bijvoorbeeld de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van 19 februari 2018, nr. 17/3815, ECLI:NL:RBMNE:2018:606 . In deze zaak ging het om de bekendmaking van een WOZ-beschikking. De beschikking was in de berichtenbox geplaatst. Belanghebbende betoogde in deze procedure dat hij niet had aangegeven via die weg bereikbaar te zijn. Overheidsinstanties kunnen, zo volgt uit deze uitspraak, kennelijk alleen berichten in de berichtenbox plaatsen als de betreffende instantie door de betrokkene is aangevinkt. De rechtbank ging daarom voorbij aan het betoog van belanghebbende dat hij geen instanties zou hebben aangevinkt. De WOZ-beschikking was volgens de rechtbank bekendgemaakt.
Geldt dit ook voor rijksbelastingen?
De genoemde zaken betreffen belastingzaken van lokale overheden. Geldt dit ook voor belastingaanslagen en beschikkingen van de Belastingdienst?
Nee, voor de Belastingdienst geldt een andere regeling. Als uitgangspunt geldt dat tussen de Belastingdienst en belastingplichtige de inhoudingsplichtige berichten uitsluitend elektronisch worden verzonden (art. 3a, lid 1, AWR).
Daar kan echter bij ministeriële regeling van worden afgeweken (art. 3a, lid 3, AWR) en dat is ook gebeurd. Uit de bijlage bij de Regeling Elektronisch Verkeer Belastingdienst volgt dat nog een groot aantal berichten niet uitsluitend digitaal mogen worden verstuurd. Deze moeten ook nog post worden verzonden, bijvoorbeeld aangiftebrieven, de aanmaning voor het doen van aangifte, belastingaanslagen en de uitspraak op bezwaar. Zie bijvoorbeeld het arrest van de Hoge Raad van 25 mei 2018, nr. 17/02663, ECLI:NL:HR:2018:758 . In deze zaak waren de uitspraken op bezwaar per e-mail aan de gemachtigde van belanghebbende toegezonden. Volgens de rechtbank had de gemachtigde voldoende kenbaar gemaakt dat hij per mail bereikbaar was (art. 2:14, lid 1, Awb). De Hoge Raad oordeelt in de eerste plaats dat dit niet het juiste juridische kader is en beslist vervolgens, dat de uitspraak op bezwaar volgens de bijlage bij de Regeling Elektronisch Verkeer Belastingdienst per post bekend moet worden gemaakt.
Wil je iedere vrijdag de blog als eerste ontvangen? Meld je dan aan via deze link