Aansprakelijkstelling? Check ook de verjaringstermijn van de onderliggende belastingschuld
Aansprakelijkstelling? Check ook de verjaringstermijn van de onderliggende belastingschuld
24 januari 2025 

Aansprakelijkstelling? Check ook de verjaringstermijn van de onderliggende belastingschuld

Iets meer dan een jaar geleden schreef ik een blog over dit onderwerp. Aanleiding hiervoor was een uitspraak van het Hof Amsterdam.

Het Hof had – kort en bondig- beslist dat de aansprakelijkstelling moest komen te vervallen omdat de onderliggende belastingschuld was verjaard. Het uitstel van betaling die is verleend voor de aansprakelijkstelling geldt alleen daarvoor en niet voor de onderliggende belastingschuld.

De Belastingdienst was het met deze beslissing niet eens en de staatssecretaris van Financiën stelde beroep in cassatie in. Advocaat-Generaal Koopman heeft in september vorig een conclusie genomen. De AG is het met het Hof eens. Vandaag heeft de Hoge Raad arrest gewezen in deze zaak (HR 24 januari 2025, nr. 24/00263, ECLI:NL:HR:2025:111).

Beslissing Hoge Raad

De staatssecretaris betoogt in zijn beroep in cassatie dat de verjaringstermijn op grond van artikel 27, lid 2, IW 1990 is verlengd als gevolg van het aan de aansprakelijkgestelde verleende uitstel van betaling in de aansprakelijkstellingsprocedure.

De Hoge Raad beslist dat dit standpunt onjuist is. Artikel 27, lid 2, IW 1990, waarnaar de staatssecretaris in cassatie verwijst, bewerkstelligt alleen dat de verjaringstermijn van de belastingschuld bij de aansprakelijkgestelde kan worden gestuit.

Het aan een aansprakelijkgestelde verleend uitstel van betaling (art. 53, lid 2, IW 1990) heeft volgens de Hoge Raad geen betrekking op de onderliggende belastingschuld maar alleen op de aansprakelijkheidsschuld. Het verleende uitstel van betaling in een aansprakelijkstellingsprocedure is daarom volgens de Hoge Raad niet van invloed op de verjaringstermijn van de belastingschuld.

Met andere woorden de ontvanger had de verjaring van de belastingschuld afzonderlijk moeten stuiten door hierover een brief naar de aansprakelijkgestelde te sturen. Uit de uitspraak van het Hof maak ik op dat de ontvanger dat ook had gedaan, maar te laat. De belastingschuld was al verjaard. Door het accessoire karakter van de aansprakelijkstellingsschuld moest deze ook komen te vervallen.

 Wil je iedere vrijdag de actualiteit als eerste ontvangen? Meld je dan aan via deze link

Over de schrijver
Reactie plaatsen